Advies over receivers en versterkers

Een receiver of versterker is het hart van je home cinema of hifi systeem. Maar waar moet je op letten om een goede keuze te maken? Wij helpen je graag om de beste receiver of versterker voor jou te vinden.

1. Hoeveel speakers wil je aansluiten?

Speakers

Sluit 2 speakers aan op een surround receiver en luister muziek in stereo. Uitbreiden kan met achterspeakers, een center speaker en een subwoofer voor een echte bioscoopervaring. Geen surround nodig? Dan heb je aan een stereo receiver/versterker genoeg. Het aantal kanalen bepaalt het aantal speakers dat je kunt aansluiten. 2.0 wil zeggen 2 speakers zonder subwoofer. Een 5.1 opstelling bestaat uit 5 speakers mét een subwoofer.

Surround receivers voor 5 speakers of meer.
Stereo receivers/versterkers voor 2 speakers.

2. Wat voor speakers wil je aansluiten?

Vaak is het vermogen van een receiver bij het kiezen van je speaker niet heel relevant. Bij gemiddeld gebruik kunnen de meeste receivers prima overweg met elke speaker. Een krachtige versterker is alleen nodig bij grote speakers, of wanneer je het geluid heel hard wilt zetten. Als je niet zeker bent, kun je beter teveel dan te weinig vermogen kiezen.

Receivers tot 90 Watt voor kleine speakers.
Receivers 90-150 Watt voor middelgrote speakers.
Receivers vanaf 150 Watt voor grote speakers.

3. Wil je muziek streamen?

Streamen

Stream muziek, vanaf je iPhone, iPad of computer met iTunes, gemakkelijk en in hoge kwaliteit via AirPlay. Voor andere smartphones en tablets moet je Bluetooth gebruiken. Een muziekcollectie op je laptop, pc of netwerkschijf kun je afspelen via DLNA. Bladeren door je favorieten doe je dan via een smartphone app.

Receivers met AirPlay voor iPhone, iPad en iTunes.
Receivers met Bluetooth voor alle smartphones.
Receivers met DLNA voor pc, laptop en NAS.

4. Wil je online muziek streamen?

Sluit een receiver aan op je netwerk en maak contact met het internet. Je krijgt zo toegang tot duizenden radiozenders. Heb je een Spotify of Deezer abonnement? Dan kun je kiezen voor een receiver met streaming dienst. Je navigeert door je playlists via de app van de receiver. Een receiver met bijvoorbeeld Spotify Connect kun je ook bedienen vanuit de app van Spotify zelf.

Receivers met internetradio voor online radio.
Receivers met streaming dienst voor onbeperkt muziek.

5. Wat voor videobeelden wil je kijken?

Ultra-HD

Als je een receiver wilt gebruiken om beeld door te zetten naar je tv, heb je een AV-receiver met HDMI nodig. Een stereo receiver/versterker kan namelijk niet overweg met beeld. Alle AV-receivers ondersteunen Full-HD signalen. Wil je echt helemaal klaar zijn voor de toekomst? Dan is een receiver met het betere Ultra-HD een verstandige keuze.

Receivers met Full-HD voor een scherp beeld.
Receivers met Ultra-HD voor het scherpste beeld.
Receivers met 3D voor films die echt op je afkomen.

6. Welke apparaten wil je aansluiten?

Hub

Sluit je Blu-ray-speler, spelcomputer en andere apparaten allemaal aan op je receiver. Je wisselt van ingang op de receiver en er hoeft maar één HDMI-kabel naar je tv. Het aantal ingangen verschilt per receiver. Er zijn ook receivers met een extra uitgang voor een beamer. Voor een platenspeler heb je een phono-ingang nodig.

Receivers met >4 HDMI-in voor Blu-ray-speler, etc.
Receivers met >1 HDMI-uit voor TV of beamer.
Receivers met phono-ingang voor platenspeler.

7. Wil je geluid in meerdere ruimten?

Zones

Veel receivers en versterkers hebben de mogelijkheid om je muziek in meerdere ruimten tegelijk af te spelen. Sluit een extra versterker of een tweede paar speakers aan op een zone2 of zone3, en het geluid speelt in twee of drie kamers tegelijk. Een extra zone werkt alleen voor stereo-geluid. Het volume regel je afzonderlijk per kamer.

Receivers met 2 zones voor geluid in extra kamer.
Receivers met 3 zones voor geluid in meer kamers.

8. Is je thuisbioscoop compleet?

Maak je thuisbioscoop of privé-concertzaal helemaal compleet met een set goede speakers, een bijpassende Blu-ray-speler en de juiste kabels. Gebruik de nieuwste High Speed HDMI-kabels om er zeker van te zijn dat alle functies goed werken.

Bekijk alle speakers
Bekijk alle Blu-ray-spelers
Bekijk alle HDMI-kabels

9. Vragen?

Heb je aanvullende vragen of wil je graag meer advies over geluid bij je tv? Onze klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar.

Eerder bekeken door jou